Vad är näringspenningtvätt?

Penningtvätt

I “lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott” beskrivs den brottsliga aktiviteten att försöka dölja pengar eller egendoms härkomst från brott, alltså brottsvinster.

3 §   För penningtvättsbrott döms, om åtgärden syftar till att dölja att pengar eller annan egendom härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde (…).

Näringspenningtvätt

I samma lag beskrivs även näringspenningtvätt:

7 §   Den som, i näringsverksamhet eller såsom led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §, döms för näringspenningtvätt till fängelse i högst två år.

Näringspenningtvätt som verksamhetsutövare

Om ni i er verksamhet bedriver eller medverkar till penningtvätt i större skala, eller genom klandervärt risktagande möjliggör penningtvätt genom er verksamhet, så kan ni göra er skyldiga till näringspenningtvätt. Detta även om aktiviteten som ni medverkat till senare visade sig vara legal.

“Någon som, i näringsverksamhet eller som led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i penningtvättssyfte kan dömas för närningspenningtvätt.”

Näringspenningtvätt som privatperson

Om du som privatperson agerar klandervärt och därigenom medverkar till penningtvätt kan du dömas för näringspenningtvätt. Denna situation kan exempelvis uppstå då du upplåter ditt bankkonto att användas för penningtvätt.

“Är brottet ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Till samma straff döms den som i annat fall än som anges i första stycket medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §. (penningtvättsbrott)”

Klandervärt risktagande

Klandervärt risktagande betyder att ni insåg eller borde ha insett att det finns en risk att pengarna kom från brottsvinster och ändå genomförde affären eller transaktionen.

Inget krav på förbrott

Till skillnad från penningtvättsbrott så har näringspenningtvätt inget krav på att ett förbrott har kunnat identifierats. Det betyder att man inte behöver veta vart brottsvinsterna först uppstod eller att man själv har kommit dessa tillgod.

Relaterade länkar

https://polisen.se/contentassets/0808e4fd9d0545ad9a9f22f638bfebbb/fipo_informerar_om_naringspenningtvatt.pdf (PDF)

Lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott

Föregående
Föregående

När behöver jag göra en ny Kundkännedom (KYC)?

Nästa
Nästa

När kan du behöva neka en ny kund eller uppdrag?