Utbildning av anställda om penningtvättslagen

Enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism ska verksamheter som omfattas av lagen säkerställa att anställda och uppdragstagare som arbetare med företagets åtgärder genomgå utbildning löpande.

Vilka ska utbildas?

Vilka som anses vara anställda och uppdragstagare som berörs av detta är upp till er att bestämma utifrån er verksamhet. Men det man kan säga er de som bedöms vara en del av eller arbeta med företagets åtgärder mot penningtvätt. Är ni ett mindre företag så berörs troligtvis alla, men är det ett större företag så finns det många roller som inte arbetar med företagets åtgärder. Värt att komma ihåg är att även konsulter omfattas av lagkrav om utbildning om de med i ert arbete att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Det kan t.ex. vara säljare eller andra med kundkontakt.

Vad ska utbildningen innehålla?

Dessa personer ska utbildas inom 3 huvuddelar; Utifrån er allmänna riskbedömning vilka risker ni har identifierat i er verksamhet, företagets rutiner och åtgärder för att förhindra att ni utnyttjas, samt lagens relevanta delar.

Vad räknas som en utbildningsaktivitet?

Aktiviteter av olika slag räknas som utbildningsaktiviteter. Det kan t.ex. vara er branschförening som håller ett seminarie eller ett utbildningstillfälle, det kan vara er leverantör av systemstöd som ger en kurs, eller en öppning utbildning över nätet.

Hur ofta ska utbildningen ske?

Utbildningen bör ske årligen och då innehålla uppdateringar kring lagen, om det finns nya tillvägagångssätt för penningtvätt kopplat till era tjänster, ny information från myndigheter samt ändringar i er allmänna riskbedömning och rutiner.

Om det är så att ni gör förändringar under året till er allmänna riskbedömning, era rutiner, eller er verksamhet så som nya tjänster, nya geografiska områden mm. Då ska detta gås igenom med berörda anställa och uppdragstagare.

Hur ska utbildningen dokumenteras?

Ni bör ha ett dokument där ni skriver ner alla era aktiviteter. Dokumentera som minst datum, vad aktiviteten innehöll och vilka som deltog.

Vem ska utbilda oss?

Det finns inget krav på att någon specifik ska hålla i utbildningen. Om någon på företaget är väl insatt i er allmän riskbedömning och rutiner så kan denne utbilda inom dessa delar. Vad gäller lagkraven och tillvägagångssätt för penningtvätt så kan det vara bra att ta in någon utomstående.

Beställ utbildning av Nordkyc

Vi håller gärna en utbildning för er. Den kan vi såklart skräddarsy utifrån ert behov. Kontakta oss gärna via sales@nordkyc.com.

Föregående
Föregående

Periodisk rapportering av åtgärder mot penningtvätt

Nästa
Nästa

Vad menas med övervakning av affärsförbindelsen?