Vad är egentligen kundkännedom (KYC)?

Kanske har du hört talas om ordet kundkännedom eller KYC som är en förkortning för Know Your Customer, men vad betyder det egentligen och hur påverkar det dig?

Lugn, här går vi igenom allt du behöver veta för att enkelt förstå vad Kundkännedom (KYC) är.

Syfte att förhindra brott

Alla företag kan på ett eller annat sätt utnyttjas för kriminell verksamhet, därför finns lagkrav på att utföra kontroller för att upptäcka och förhindra finansiering av brott för extra riskfyllda verksamheter. En viktig princip är att kunna spåra alla transaktioner och säkerställa att pengarna verkligen går dit de ska.


Lagkrav om kundkännedom för företag

Penningtvättslagen (PTL) kräver att företag inom vissa branscher utför kundkännedom på alla sina kunder. Ansvaret att känna till och följa lagen ligger på varje företag. Tillsyn att detta följs gör av olika tillsynsmyndigheter som kan dela ut vite om de upptäcker brister.


Vilka företag måste utföra Kundkännedom?

Penningtvättslagen listar vilka företag som måste utföra kundkännedom, exempelvis fastighetsmäklare, redovisningsbyråer och advokatbyråer. Antalet branscher utökas regelbundet, du hittar hela listan och ser om du omfattas här.

En löpande bedömning av risker helt enkelt

Kundkännedom handlar alltså om att känna till alla parter i en affärshändelse och löpande bedöma risken att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av brott.

Läs mer om vad en kundkännedom ska innehålla

Här kan du läsa mer om vad den ska innehålla

Föregående
Föregående

Vilka rutiner ska vi ha enligt penningtvättslagen?

Nästa
Nästa

Vad är Allmän riskbedömning enligt Penningtvättslagen?