Vad innebär Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Lagens som även är kallad Penningtvättslagen (PTL) syftar till att motverka att verksamheter utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Vilka omfattas av lagen?

Läs vår artikel om vilka som omfattas här

Lagens olika delar

I korthet beskriver lagen några delar som ska uppfyllas av verksamheter som omfattas.

Allmän riskbedömning

En allmän riskbedömning är ert dokumenterade arbete med att identifiera verksamhetens hotaktiviteter, sårbarheter, identifierade riskfaktorer, er riskexponering, era åtgärder för att motverka riskerna, samt kvarstående risker. Sammanfattningsvis, alltså riskerna för att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism kopplade till just er verksamhet.

Era risker och sårbarheter kommer skilja sig mot andra företag, även de i samma bransch. Detta då sårbarheter och riskfaktorer kan kopplas till era tjänster, hur ni säljer, till vem, samt era anställda och uppdragstagare. Kanske har ni mer junior personal än en branschkollega som gör att ni ser att det som en riskfaktor, kanske har ni internationella kunder som ni ser som en riskfaktor.

Läs mer om vad en allmän riskbedömning ska innehålla

Rutiner

Era rutiner syftar till att förtydliga för alla anställda vad ni ska göra för att motverka att ni utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Vilka rutiner som ni bör ha finns skrivit i lagen, men de ska utformas utifrån de riskfaktorer ni har identifierat i er allmänna riskbedömning. Ni bör ha rutinbeskrivning för att utföra en kundkännedom, hur ni ska övervaka en kundrelation, hur ni ska rapportera vid misstänkt utnyttjande, hur ni ska utbilda er personal, hur ni lämplighetsprövar era anställda, hur ni behandlar personuppgifter och hur ni förvarar er dokumentation.

Läs mer om vad rutiner ska innehålla

Kundkännedom

Inför varje nytt uppdrag eller för en enstaka transaktion om uppfyller vissa krav, så ska ni ha uppnått kundkännedom innan avtal skrivs. Att uppnå kundkännedom innebär att ni bör förstått kundens syfte med affären, att ni identifierat och kontrollerat identitet på kunden, att ni identifierat om verklig huvudman finns, samt om någon är en politisk utsatt person.

Läs mer om kundkännedom här

Riskprofil

Utifrån er kundkännedom ska ni identifiera den risk som finns kopplad till uppdraget. Detta görs genom att bestämma en riskprofil utifrån en helhetsbedömning av kunden, kundens syfte, affärens art och identifierade riskfaktorer. Ni bör kunna bestämma riskprofil i en skala från en låg risk till en hög risk. Detta kan antingen bestämmas låg, normal, hög eller 1-5, eller varför inte 1-10. Det viktiga är att ni kan visa vad som är en låg risk och vad som är en hög risk inom er skala.

Läs mer om hur en riskprofil bedöms här

Övervakning

Om ni har en affärsrelation som pågår över tid eller genomför flera transaktioner som är kopplade till varandra så ska ni övervaka er affär. Detta kan göras på olika sätt men det finns två viktiga delar. Det ena är att kundkännedomen ni utfört ska hållas aktuell under hela affärsrelationens gång, det andra är att ni ska kunna identifiera avvikande beteenden hos kunden. Att identifiera avvikande beteende görs utifrån vad ni har för förväntningar på en kund och uppdraget. Alla avvikelser bör dokumenteras och utredas för misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Läs mer om övervakning här

Rapportering

Om ni finner att ni har skäl att misstänka att ni blir utnyttjade för penningtvätt så har ni krav på er att rapportera detta till finanspolisen. Detta görs via https://fipogoaml.polisen.se/Home.

Utbildning av personal

Alla de som jobbar med ert arbete för att motverka penningtvätt eller finansiering av terrorism ska vara utbildade av er inom området. Vad de ska kunna är, viktiga delar i er allmänna riskbedömning, era rutiner, samt relevanta delar ur lagen.

Läs mer om utbildning av anställda

Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Lagens olika delar

Arbetet med sina åtgärder är kontinuerligt och ses över varje år.

Föregående
Föregående

Vad är Allmän riskbedömning enligt Penningtvättslagen?

Nästa
Nästa

Penningtvätt